Bježi! Via!

Izbornik

Deveti Vladimir skate film festival

STOTINJAK SKEJTERA I UMJETNIKA IZ CIJELOG SVIJETA U FAŽANI, PULI I NA BRIJUNIMA

Aktualnu svjetsku audio-vizualnu skateboarding scenu predstavit će Vladimir skate film festival i ovogodišnjim, devetim izdanjem koje će se održati od 26. do 29. rujna na nekoliko lokacija u Fažani, Puli i Nacionalnom parku Brijuni. Snažan internacionalni program projekcijama dokumentarnih filmova i skate-videa te izložbama fotografija okupit će više od 30 gostiju iz cijelog svijeta.

9. Vladimir počinje u četvrtak, 26. rujna u 19:00 sati u Hotelu Brioni u Fažani uz grupnu izložbu pod nazivom What others see far, I leave behind, koja okuplja sedam umjetnika, različitih stilova i estetika, ali zajedničkog motiva – skateboarding. Izlažu: Tom Delion, Peter Fettich, Janne Garbowski, Jordan Hill, Brian Lotti, Ricardo Napoli and Pete Thompson. Od 20 sati u dvorištu hotela odvijat će se projekcije skate-videa i popularni festivalski Skate Market s ponudom nezavisnih skate-brendova iz Europe.

Static XX

Program ove godine predvodi izložba Static XX koja će se otvoriti u subotu, 28. rujna u 21:30 sati u vodospremi, izložbenom prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Radi se o obljetničkoj izložbi koja slavi dvadeset godina postojanja kultnog skate-video serijala Static, nezavisnog filmaša i fotografa Josha Stewarta iz New Yorka.

Izložbi prethodi program u Kinu Valli, gdje će u foajeu biti postavljena izložba španjolskog fotografa Juliana Furonesa, dok će projekcije kratkometražnih dokumentaraca započeti u 20 sati.

Flamenko koncert

Prvi put na Vladimiru održat će se i koncertna večer. Gitarist Daniel Lebron i pjevač Ramon Piñas Gracia dolaze ravno iz Španjolske, kolijevke flamenca! Odnosno ravno iz Barcelone – europske skateboarding meke, na čijoj se sceni ističe Daniel Lebron, izniman skejter i veliki zaljubljenik u flamenko. Sa skejtom pod nogama i gitarom u ruci, Lebron već godinama oduševljava svojim svirkama, a glazbu, pjesmu, ples i atmosferu sa španjolskih ulica u petak, 27. rujna u 19 sati donosi na fažansku Piazza Grande u staroj Fažani.

Promocija knjige o slovenskoj DIY sceni 

Isti dan u 12 sati održat će se i prva promocija knjige na Vladimiru. Radi se o fotomonografiji Petera Fetticha, fotografa i aktivnog sudionika slovenske scene  kojom ispisuje povijest DIY skate-scene u Sloveniji i energiju ljudi koji stvaraju svoji svijet i vlastita pravila. S autorom o knjizi razgovara Jaka Babnik, autor kultnih slovenskih skate-videa, a promocija se održava na otvorenom i prikladno temi u fažanskom DIY Skateparku 4 smještenom u borovoj šumi iza Kasarne – prostora urbane kulture u Fažani.

Brijuni za kraj   

Festival tradicionalno završava projekcijama u Ljetnom kinu Velikog Brijuna. U nedjelju, 29. rujna na otoku će se prikazati tri skate-videa. Polazak brodom iz Fažane zakazan je u 18 sati. Više informacija o kartama za otok, ali i o cijelom programu pronađite na festivalskoj stranici vladimrfilmfestival.com.

Popratni festivalski program svakodnevno će se (osim u subotu) održavati u fažanskom prostoru urbane kulture – Kasarni, gdje će u petak u 23 sata nastupati DJ Kool S, dok će u nedjelju, također od 23 sata DJ pult preuzeti nekoliko gostujućih skejtera.   

Festival podupiru: Općina Fažana, Turistička zajednica Općine Fažana, Nacionalni park Brijuni, JU Pula Film Festival / Kino Valli, Povijesni i pomorski muzej Istre i Galerija Cvajner, dok su medijski pokrovitelji: Grey skateboard magazin, Solo magazin, Live skateboard media, Free skateboard magazin i Skate Jawn magazin.

bv