Bježi! Via!

Izbornik

Dominik Družeta peti na zagrebačkom judo Grand prixu

TRI POBJEDE I DVA PORAZA MLADOG PULSKOG JUDAŠA

Dominik Družeta na petom je mjestu okončao nastup na zagrebačkom judo Grand prixu, natjecanju koje je dio svjetskog judo toura. Mladi pulski borac, osvajač brončane medalje s ovogodišnjeg prvenstva Europe, prikazao je odlične borbe i prvi puta u karijeri stigao do borbe za odličje na natjecanju ovog ranga, te je malo nedostajalo da osvoji i prvu medalju.

U prvome kolu kategorije do 81 kg svladao je Poljaka Karola Kurzeja, natjecatelja koji ga je porazio u njihova dva prethodna susreta. No ovoga puta ishod je bio drugačiji. Dominik je dobro kontrolirao borbu i minutu prije kraja ostvario bacanje za prednost, te nastavio sa dobrom borbom koja je pred kraj borbe rezultirala sa tri kazne za Poljaka koje ujedno znače i diskvalifikaciju.

U drugom kolu svladao je Nijemca Niklasa Bloechla. Po isteku prve minute borbe Družeta je atraktivnim iponom riješio pitanje pobjednika. U četvrtfinalu je poražen od iskusnog Belgijanca Joachima Bottieaua. U vrlo izjednačenoj borbi Dominik je sredinom borbe gotovo ostvario pobjedu u parteru, no Belgijanac se krajnjim naporom spasio. Pola minute prije kraja borbe Bottieau je kaznio jedan neoprezan Dominikov napad nakon kojega je ostao previše otvoren, te zahvatom u parteru ostvario pobjedu.

U repasažnoj borbi Puljanin je ostvario sigurnu pobjedu protiv Britanca Stuarta McWatta. Nakon što je natjerao protivnika na kaznu zbog neaktivnosti, ostvario je prednost nožnim bacanjem, da bi u posljednjoj minuti zahvatom gušenja u parteru natjerao svog protivnika na predaju.

U borbi za broncu poražen je od Talijana Antonia Esposita, bivšeg juniorskog svjetskog prvaka. Dominik je bolje krenuo i dominirao u prvom dijelu borbe, no prema kraju je dozvolio Talijanu da nametne svoj ritam. Nakon regularnog dijela borba je bila neriješena, da bi u produžetku Esposito uspio nožnim bacanjem ostvariti bacanje za pobjedu.

Petim mjestom popeo se na 26. mjesto na svjetskoj rang ljestvici, što mu je novi najbolji plasman u karijeri. U narednom periodu od međunarodnih natjecanja Dominika očekuje nastup na Grand slam turniru u Abu dhabiju u listopadu, te potom na europskom prvenstvu za mlađe seniore u studenom. BV