Bježi! Via!

Izbornik

Dreamcatcher u Rojcu

OTVORENJE IZLOŽBE I DVODNEVNI EVENT

U petak, 6. listopada u 20.30 sati najavljeno je otvorenje izložbe i dvodnevni event "Dreamcatcher" u organizaciji udruge Inkubator u prostoru dnevnog boravka u Rojcu.

Subota 07.10.2017. u 20:30h

- projekcije kratkih eksperimentalnih filmova redatelja Tome Zidića

*The Runner (2014) 5:40 min.

koautori : Peter Cerovšek, Nataša Čiča

*Reflections (2015) 9:11 min.

*Seeker (2016) 10:21 min.

*Virtual Lecture MMXVI (2016) 8:30 min.

- predstavljanje autora i razgovor sa publikom

- Space Disco by MK

Autor: Toma Zidić

Mentor i voditelj rezidencije: Blaž Pirnat

Kreativni savjetnik: Lovro Čepelak

Izložba pod nazivom „Dreamcatcher“ multimedijalnog umjetnika Tome Zidića nastala je na intenzivnoj trotjednoj rezidenciji „K.O.Z.A. Siparis Art Residence“ na Sipru pokraj Umaga, pod mentorstvom slovenskog umjetnika Blaža Pirnata koji radi i prostornu instalaciju dreamcatchera od recikliranog materijala i otpada.

Pitanje "Koji su moji/tvoji snovi i zašto su mi/nam važni?" postalo je glavnom tematskom odrednicom ove rezidencije. Daljnjim istraživanjem snova kroz različite prakse, teorije i učenja ishodišnim elementom razvoja rezidencijske produkcije postaje dreamcatcher, odnosno hvatač snova kojeg neki smatraju komunikacijskim alatom s najsuptilnijim dijelovima naše podsvijesti. Osim što mu se pridaju mistične kvalitete on je, s druge strane, prisutan i u suvremenoj pop-kulturi kao simbolom "slobodnog života".

Cilj rezidencije bio je pokušaj slikovne interpretacije odgovora na pitanje o snovima kroz estetiku, poetiku i simboliku hvatača snova koji snove lovi u svoju mrežu. Kako bi što jače naglasili te karakteristike, svi su radovi rađeni prirodnim, organskim procesima i korištenjem prirodnih materijala. Platna su pripremana i obrađivana ručno te su u stilu dreamcathera pletena i napinjana konopom oko okvira od naplavne drvne građe. Tehnike korištene na ovoj rezidenciji uključuju obradu i doradu drva i metala te akril i tuš kao slikarske tehnike završnog produkta.

Toma Zidić (1988.) rođen je u Zagrebu. Nagrađivani je redatelj deset kratkometražnih filmova od kojih su neki ostvarili zapažen domaći i međunarodni uspjeh na festivalskoj sceni; redatelj dvije kazališne predstave, niza promo videa i nekoliko glazbenih spotova; scenarist je i ko-scenarist; filmski i dramski pedagog za djecu i mlade; suosnivač i umjetnički direktor festivala „Kratki na brzinu“; vizualni umjetnik i autor multimedijalnog umjetničkog projekta „Teezeed“, član Kinokluba Zagreb i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela.

teezeed.com/

http://www.instagram.com/tzidic/

http://www.linkedin.com/in/tomazidic/