Bježi! Via!

Izbornik

Hrvatski dan nepušenja

26. VELJAČE OBILJEŽAVA SE DAN BEZ DUHANSKOG DIMA
Tijekom Nacionalnog dana bez duhanskog dima prema modelu koji se koristi diljem svijeta, potiču se pušači na prestanak pušenja tijekom 24 sata kako bi isti uvidjeli da to nije neizvedivo te kako bi nastavili apstinirati. Tijekom toga dana pruža se prilika pušačima da razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama te njenim brojnim štetnim utjecajima na njihovo zdravlje kao i ljudi oko njih.

Pušenje je fizička i psihička ovisnost što označava da je zapravo skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena koji čine uporabu cigarete važnijom, nego što su drugi obrasci ponašanja. Fizička ovisnost očituje se sindromom ustezanja tijekom kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene, a kod pušača simptomi traju svega tri do pet dana. No puno je snažnija psihička ovisnost, koja značajno otežava proces prestanka pušenja. Ona obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanje nezadovoljstva izazvanim njenim neuzimanjem. Upravo zbog snage psihičke ovisnosti, pri donošenju odluke najvažniji je korak pronaći motiv za prestanak pušenja, kako bismo si olakšali proces.

Za dugoročnu uspješnost potrebno se educirati te vam donosimo nekoliko kratkih informacija.

Hrvatska je u samom svjetskom vrhu prema konzumaciji cigareta. Svaki treći Hrvat puši i to od 15-24 cigarete dnevno. Istraživanja dokazuju kako je pušaču za cigaretu potrebno 8 minuta što u godini iznosi 40 sati. Korisno je osvijestiti kako osoba koja puši jednu kutiju cigareta dnevno, čija je cijena između 26,00 i 30,00 kn, godišnje popuši od 9.490,00 do 10.950,00 kn. Istraživanja pokazuju kako osobe koje puše u prosjeku umiru u 10 godina mlađoj dobi nego nepušači. Oni koji puše više od 25 cigareta dnevno imaju četverostruko veći rizik za smrt u odnosu na nepušače.  Procjenjuje se kako u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi jedan grad veličine Makarske. Snažna želja za cigaretom traje tri minute, nikada dulje. Moguće ju je suzbiti alternativnim, nerizičnim ponašanjima: operite zube, prošećite, istuširajte se, popijte čašu vode, pojedite jabuku…

Uz edukaciju, izrazito je važno napraviti plan kako ćemo si pomoći u trenucima kada imamo snažnu potrebu za cigaretom, koje su naše "zamjenske" aktivnosti (npr. što ćemo s rukama tijekom pauze na poslu). Planiranje unaprijed omogućuje nam preveniranje popuštanja u situacijama slabijeg kapaciteta kontroliranja.

BV/dizajn:Valentina Perić