Bježi! Via!

Izbornik

Korištenje pametnih telefona povezano s depresivnosti - VIDEO

ŠTO VIŠE DJECA KORISTE PAMETNE TELEFONE, TO SU DEPRESIVNIJA

Mjesec borbe protiv ovisnosti traje od 15. studenog do 15. prosinca. U ovom period mnoge institucije, službe i udruge koje se bave djecom posebno se fokusiraju na razgovor o ovoj važnoj temi. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u suradnji s prof. dr. sc. Petrom Bezinovićem proveo je istraživanje pod nazivom „Analiza rizičnih ponašanja i konzumacija opojnih sredstava kod učenika osnovnih i srednjih škola u Istarskoj Županiji“ te ga je prezentirao profesorima, ravnateljima i drugim radnicima iz sektora odgoja i obrazovanja u Circolu 16. studenog 2018. godine. U suradnji s kampanjom Bježi! Via! već smo izvijestili o konzumaciji cigareta i alkohola kod djece dobi 12 do 16 godina. Sljedeća tema koja razvojem tehnologije dobiva na sve većem značaju jest povezanost korištenja pametnih telefona i depresivnosti kod djece.

KORIŠTENJE SMARTPHONEA ZNAČAJNO UTJEČE NA DEPRESIVNOST KOD DJECE

Prema istraživanju provedenom nad 1825 učenika osnovnih i srednjih škola u Istri pokazalo se da je veća potreba korištenja pametnih telefona proporcijama s pojavom psihosomatske simptoma i simptoma depresivnosti. Prof. Bezinović podijelio je učenike u tri kategorije, one koji relativno malo koriste pametne telefone, one koji ih osrednje koriste i one koji ih puno koriste. „Oni koji više koriste smartphone značajno su više umorni, iscrpljeni, nervozni, tjeskobni, tromi, iscrpljeni, utučeni i žalosni“, zaključio je prof. Bezinović, a kao jednu od teorija zašto je to tako ističe sadržaj društvenih mreža. Kaže kako je poznato da na društvene mreže objavljujemo samo lijepe slike i opisujemo one situacije na kojima nam drugi ljudi mogu biti zavidni i dodaje da „biti stalno eksponiran tome može biti jako frustrirajuće i teško“. To je samo jedan od mogućih razloga, na kojeg ukazuju neka istraživanja.

DJEVOJČICE SU DEPRESIVNIJE

Prema rezultatima istraživanja skoro 44% učenica osnovnih škola osjeća se umorno i iscrpljeno, a s dječacima je situacija nešto bolja, pa je postotak onih umornih i  iscrpljenih 26%. U srednjoj školi brojke se dižu - 63,4% srednjoškolki i 36% srednjoškolaca osjeća se umorno i iscrpljeno. Djevojke u većoj mjeri pokazuju i druge simptome depresivnosti - nervozne su i tjeskobne (40,2%), osjećaju se tromo i usporeno (33,4%) i imaju probleme sa spavanjem (26,6%).

O ISTRAŽIVANJU

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 33 istarske škole, a iz svake nasumičnih 20% učenika. Radi se o učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednjih škola.  Helena Mitrović, voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja pri Zavodu istaknula je da je ovo treći put da se provelo ovo istraživanje, a to omogućava da „pratimo trendove ponašanja naših mladih, ai isto tako da možemo koristiti ove rezultate za osmišljavanje i unaprjeđenje školskih programa“. Istraživanje se bazira na odgovorima koje su učenici elektroničkim putem unosili rješavajući upitnik naziva „Kako si?“. Ovaj je sveobuhvatni upitnik prof. Bezinović, profesor psihologije sa svojim studenima razvio 1997. godine, a osim na problem ovisnosti, fokusira se i na mentalno zdravlje djece i mladih koje prof. Bezinović s posebnim zanimanjem proučava i ističe njegovu važnost. Zaključio je da često korištenje pametnih telefona nije dobra za mentalno zdravlje kod djece, a možemo pretpostaviti da je tako i kod odraslih. Zato barem u ovom mjesecu borbe protiv ovisnosti pokušajmo što kraće imati svoje pametne telefone u rukama.

(Preuzeto: Rex/ Renata Šimić)

Video vezan uz članak