Bježi! Via!

Izbornik

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama-VIDEO

PORTARATA 26. LIPNJA 2017. U ZNAKU MLADOSTI, SPORTA I ZDRAVLJA!

Policijska uprava istarska već tradicionalno, u suradnji sa Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Vijećem za komunalnu prevenciju Grada Pule i drugim partnerima obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (26. lipnja).

Obilježavanjem ovog datuma nastoji se upozoriti na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Tijekom prvih pet mjeseci ove godine, na području PU istarske evidentirano je 88 kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga, pri čemu su protiv 38 osoba podnijete kaznene prijave. Što se tiče prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno posjedovanja droge za vlastitu upotrebu, evidentirano je 280 takvih događaja s isto toliko prijavljenih osoba. U ostvarenim zapljenama droga, policijski službenici zaplijenili su najviše marihuanu, i to 58 kilograma i 823 grama. Kada je riječ o drogi marihuani, policijski službenici su zaplijenili i 38 komada stabljika biljke indijske konoplje, uzgojene radi proizvodnje marihuana. Nakon marihuane, najčešće su se kod osoba pronalazile sintetičke vrste droga pa je tako od sintetičkih droga najviše zaplijenjeno amfetamina (577 grama), metamfetamina u obliku tableta (78.5 komada) te manje količine drugih vrsta droga. Kod osoba su se pronalazile i tablete koje se nalaze na Popisu droga i psihotropnih tvari. Radi se o tabletama za koje osobe nisu imale liječničko odobrenje sa svrhom propisanog korištenja. Svakako je bitno napomenuti da u proteklom vremenskom razdoblju nisu evidentirani smrtni slučajevi kao posljedica konzumiranja droga.

Iako se problematika suzbijanja zlouporabe opojnih droga zahvaća primarno kroz rad kriminalističke i temeljne policije, svoj doprinos otkrivanju počinitelja kaznenih djela i prekršaja daju i drugi rodovi policije. Tako su u prvih pet mjeseci na graničnim prijelazima ostvarene ukupno 33 zapljene različitih vrsta droga, a kada je riječ o prometnoj policiji, policijski službenici su u proteklom vremenskom razdoblju utvrdili 38 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem droge. Kako droga štetno utječe na percepciju vozača i umanjuje njihove sposobnosti, govori i činjenica da je u prvih pet mjeseci ove godine evidentirano šest prometnih nesreća vozača pod utjecajem droga, od čega jedna nesreća s poginulom osobom, četiri s ozlijeđenim osobama i jedna nesreća s  materijalnom štetom.

Osim što provodi represivne mjere, policija provodi i različite preventivne aktivnosti, kojima nastoji upozoriti na štetnost droga. Tijekom školske godine, u osnovnim i srednjim školama, provodi se preventivni projekt ''Zdrav za 5'', a na prigodan način se obilježavaju i datumi vezani za prevenciju zlouporabe droga. Tako se i u ponedjeljak od 19 do 21 sat, na Trgu Portarata u Puli, održala prigodna preventivna aktivnosti, kojoj je bio cilj podići svijest građana, prvenstveno mladih, o problemu ovisnosti o drogama te promovirati alternativne mogućnosti, odnosno zdrave stilove života.

Naime, policija je  zajedno sa svojim partnerima - Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Vijećem za komunalnu prevenciju Grada Pule, Dječjim gradskim vijećem, Gradskim društvom Crvenog križa Pula, podružnicom Obiteljskog centra koja djeluje pri Centru za socijalnu skrb Pazin, Udrugom Institut, Udrugom UZPIRO Cro, Volonterskim centrom Istre i kampanjom ''Bježi/Via!'' postavila info punktove, na kojima su građani mogli dobiti informacije o prevenciji i suzbijanju zlouporabe droga u Istarskoj županiji.

Program su obogatili i glazbeno-scenski nastupi izvođača AB Original, Capoeira Pula te  Plesnog studija Zaro.

U aktivnostima su u ime Vijeća za komunalnu prevenciju grada Pule sudjelovali:  predsjednica Vijeća, ujedno i zamjenica gradonačelnika, Elena Puh Belci te pročelnica za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović, tajnica DND-a Pula Ileana Zahtila Blašković, voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović, a ispred Policijske uprave istarske, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Mile Orešković i voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović.

Kampanja protiv bolesti ovisnosti ''Bježi/Via'' koju provodi Istarska županija i ove se godine uključila u obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga. Taj dan je ''kampanja'' pod sloganom ''Plivaj kroz život'' pozvala sportske klubove koji se bave vodenim sportovima, plivanjem i vaterpolom da predstave svoj dobar rad, da pozovu mlade na aktivnost, da budu promotori kampanje ''Bježi/Via'' i da zajedničkim snagama afirmacijom zdravih ciljeva, zdravih pogleda na život dokažemo da možemo  uspješno ''plivati'' kroz život bez ikakvih eksperimentiranja s drogama te drugim sadržajima koji mogu stvoriti ovisnost.

Pozvani su i odazvali se te sudjelovali na Portarati: Plivački klub Arena, Plivački klub Pula, Vaterpolo klub Pula, Plivački klub Val, Triatlon klub Pula, Plivački klub Plima

 

(Preuzeto sa REX-a/ Foto:Marko Zubonja)

Video vezan uz članak