Bježi! Via!

Izbornik

Održane kvalifikacije za 42. Trku na prstenac

TRKA NA PRESTENAC BARBAN, OD 18. DO 20.8.2017.

Sve se više bližimo 42. izdanju viteško-konjičke manifestacije Trka na prstenac, koja službeno započinje u petak 18. kolovoza, podizanjem zastave Trke na barbanskoj placi, a završava natjecanjem za slavodobitnika, u nedjelju, 20. kolovoza.

Kako je već najavljeno, na ovogodišnju Trku bilo je prijavljeno ukupno 19 natjecatelja koji su redovno sudjelovali na treninzima na trkaćoj stazi na Gradišću. Upravo smo jučer, na kvalifikacijama, dobili imena 16 konjanika koji će nastaviti s treningom sve do finala, Trke na prstenac.

Usprkos visokim vrućinama, bilo je puno promatrača, ljubitelja Trke na prstenac ali i inozemnih gostiju koji su s velikim interesom pratili kvalifikacije. Mogli smo se diviti uvježbanosti konja i konjanika, ali nas još više zaintrigirala pokoja zbunjenost ili greška što sve daje posebnu draž i živost ovom natjecanju. Sinergija konja i konjanika je definitivno čaroban odnos koji se gradi treninzima i iskustvom, a posebna je čast promatrati tu vještinu odnosa na samom terenu. Barbanci, lokalna publika, i poznavatelji ove Trke, znaju svakog konja i konjanika po imenu, ali žar i iščekivanje mogao je osjetiti svaki posjetitelj bez znanja o detaljima i pravilima natjecanja. Osjećala se čarolija Trke u zraku. Tenzija u redovima konja i konjanika. To je to; taj poseban žar što donosi Trka na prstenac.

U sutonu, već lagano iscrpljeni, više od tenzije i žudnje za rezultatima, prolaz u završnicu izborili su sljedeći konjanici: Grabrović Milio, Rojnić Maksimilijan, Špada Goran, Uravić Toni, Osip Stefano, Učkar Silvio, Pliško Sanjin, Radola Nandi, Benazić Stefano, Vale Aleksa, Kancelar Luka, Vlačić Toni, Kancelar Kristijan, Kožljan Bruno, Babić Gvido i Kancelar Andrej.

Svi će oni sudjelovati u finalu Trke na prstenac te se natjecati za naslov slavodobitnika. Uz čast, koju donosi  osvajanje naslov slavodobitnika, pobjednik postaje do iduće Trke “vlasnik” skulpture “Prstenac” - glavne prijelazne nagrade, koju je za tu prigodu u bronci slio akademski kipar Josip Diminić, te Štita – počasne  nagrade predsjednika Republike. Tu je i novčana nagrada, koju dodjeljuje tvrtka ABS stolarija.

U susret Trci nastavlja se s treninzima, koji su podjednako interesantni kako lokalnom stanovništvu, tako i stranim turistima. Treninzi će se održati četvrtkom u 17 sati na trkalištu Gradišće.

FOTO: Petra Šebelić Uravić