Bježi! Via!

Izbornik

Održano Međužupanijsko natjecanje učenika frizera

POBJEDNICE IZ PULE ČEKA DRŽAVNO NATJECANJE U ZAGREBU

Natali Plazanić pobjednica je Međužupanijskog natjecanja učenika frizera. Natjecanje je održano 15. veljače 2019. godine u Strukovnoj školi Pula. Uz Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) Strukovna škola Pula bila je organizator događaja.

Ove su se godine učenici strukovnih škola natjecali po novim pravilima prema kojima se najviše boduje praktičan rad. Riječ je o novom modelu natjecanja učenika WorldSkills koje se održava svake dvije godine i predstavlja najveće događanje povezano sa strukovnim obrazovanjem u svijetu. Najbolji sudionici iz svake pojedine vještine odabiru se u sklopu natjecanja u zemljama i regijama članica WorldSkillsa. Učenici koji pobjede na državnom natjecanju idu na svjetsku završnicu.

Sudionice ovog natjecanja – učenice iz Karlovačke, Primorsko-goranske i Istarske županije – imale su zadatak odraditi dvije frizure: ženska frizura na dugoj, obojenoj i raspuštenoj kosi (modul A) i muško moderno šišanje i bojenje – ulična moda (modul B). Stručno povjerenstvo, koje su činili istaknuti obrtnici frizerske struke vrednovalo je radove natjecateljica koje su pokazale svoju umješnost i kreativnost.

Učenice trećeg razreda smjera frizer JMO škole domaćina Natali Plazanić i Renata Šimunović bile su uspješnije od učenica iz Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac kao i od učenica iz Obrtničke škole Opatija te su osvojile prva dva mjesta. Mentorice pobjednicama natjecanja bile su njihove stručne nastavnice Renata Ćurić Sviben i Katja Velkavrh.

Svojim rezultatom na ovom natjecanju Natali Plazanić i Renata Šimunović ostvarile su plasman na državnu završnicu koja će se krajem ožujka održati u Zagrebu. Na tom će natjecanju pokušati ostvariti dobar rezultat kako bi se  plasirale na svjetsku završnicu.

Inače, ovo je godina kada će se provesti reforma strukovnih natjecanja, jedna u nizu promjena koje su započele u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019., najveće takvo događanje u ovom dijelu Europe, a u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, održat će se 27. i  28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu. Više od 400 najboljih učenika strukovnih škola natjecat će se u više od 40 disciplina koje obuhvaćaju atraktivan spektar od tradicionalnih struka kao što su frizerstvo i pekarstvo sve do suvremenih disciplina CAD i CAM tehnologija te interdisciplinarnih poput robotike i mehatronike. Popis svih disciplina može se pronaći na sljedećoj poveznici: http://worldskillscroatia.hr/hr/discipline/