Bježi! Via!

Izbornik

Prijem za predstavnike manjina u Istri

NAJAVLJEN 4. FESTIVAL MULTIKULTURALNOSTI

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Pule održan prijem istarskog župana Valtera Flega za predstavnike amaterskih udruga nacionalnih manjina Istarske županije u povodu nadolazećeg 4. Festivala multikulturalnosti.

Prijem je otvorio pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je kazao kako je ovaj festival značajan, pogotovo danas kad u svijetu buja ksenofobija.

'Možemo biti ponosni na ovaj festival. Ovdje se nikad nismo dijelili po vjeri ili nacionalnosti… Pošaljimo i sada iz Pule poruku mira i tolerancije', poručio je Miletić.

Zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin nadodao je kako Festival multikulturalnosti treba obogatiti istrovenetskim folklorom, te proces multikulturalnosti prenijeti na razinu cijele Istre.

Zadovoljstvo Festivalom izrazila je zamjenica župana Giuseppina Rajko, dok je Flego poručio kako je Istra učinila sve kako bi bila najotvorenija hrvatska regija, te kako sada treba nastaviti graditi vrijednosti koje je Istra sačuvala.

Ove godine će četvrti Festival multikulturalnosti trajati dva dana. Festival multikulturalnosti se organizira s ciljem promoviranja istarskog kulturnog bogatstva, međusobnog uvažavanja, jačanja suživota, što je jedan od temelja Europske unije. Festival se i ove godine organizira povodom obilježavanja Dana Europe.

Ispred Kluba Srba Istarske županije, Milan Rašula:

'Ovo je izuzetno važan projekt kojim se međusobno još bolje upoznajemo i razmjenjujemo ideje. Siguran sam kako ćemo još dugo nastaviti ovako, te smatram da je ova priča jedinstvena u Hrvatskoj i Europi'.

Senad Pršić je ispred Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre poručio kako je krajnji cilj da ovo postane Tjedan multikulturalnosti, dok je Todor Brdarski ispred Makedonskog kulturnog društva 'Sveti Kiril i Metodij' zaključio kako je ovaj festival jedan od najljepših događaja na Balkanu, a možda i u Europi.

Da bi se drugi trebali ugledati na Istru, zaključio je Huseini Veli ispred Udruge Roma Istre, najstarije romske udruge u Hrvatskoj.

Preuzeto - Regional Express

(Piše: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)