Bježi! Via!

Izbornik

Prvi dan mature prošao je bez problema

NIJE PRIJAVLJENO PREPISIVANJE NA MATURI POD POSEBNIM MJERAMA
Prva je ovo matura pod posebnim mjerama. Maturantima su se i neki dijelovi ispita olakšali, a hoće li to utjecati na njihove ocjene pojasnila je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ivana Katavić. Katavić je kazala kako su već uhodani pa nije bilo problema. "Ovo je već 11. državna matura, nije prijavljeno prepisivanje, a o poništavanju nema ni govora", kazala je Katavić za Novu TV.

Neki kriteriji su ove godine blaži zbog posebne situacije koja je pogodila ovu školsku godinu pa maturanti ne pišu drugo polugodište četvrtog razreda, a esej nema minimalni prag prolaznosti. Katavić kaže kako je prerano reći hoće li zbog toga ovo biti najuspješnija godina jer učenici prvo moraju napisati sve ispite. Iako esej nema minimalni prag prolaznosti pa su ga maturanti shvatili nonšalantno, ravnateljica kaže da bi ga ipak trebali shvatiti ozbiljno jer će u suprotnom morati postići veći uspjeh na testu. Katavić smatra i da nije bilo pametno ukidati minimalni prag.

"Dvije godine je bio taj prag. To je ministarstvo tako odlučilo i mi smo morali primijeniti", kazala je Katavić i dodala da poštuju struku i odluke ministarstva te da uvijek postoji mogućnost da se prag vrati. Što se tiče ispita iz matematike za koji je potrebno riješiti tek 25 posto, odnosno četvrtinu ispita za prolaz, Katavić kaže da bi se nakon mature trebalo ispitati zašto su rezultati iz matematike tako slabi. "Da je prag 50 posto, znatno manje maturanata bi prošlo i zato se taj prag zadržava. To je više taj normativni pristup gdje gledamo u odnosu na cijelu populaciju", kaže Katavić te dodaje kako nam to od 2006. govori da nam je matematička, prirodoslovna i čitalačka pismenost vrlo niska.

Maturanti odabiru težinu razine polaganja mature iz matematike prema zahtjevima fakulteta, ako fakulteti traže nižu razinu, normalno je da će maturanti polagati tu razinu, kaže ravnateljica. Ove nastavne godine nije provedena evaluacija zbog njezine specifičnosti, od štrajka, potresa i pandemije pa je teško prognozirati hoće li se ponoviti situacija od prošle godine kada je oko 9000 maturanata dobilo jedinice iz osnovnih predmeta. Katavić zagovara i nacionalne ispite koje bi pisali svi učenici, to bi bila kako mala matura. Kaže da su u Nacionalnom centru spremni, ispiti postoje te ih je potrebno samo provesti. "Najčešće su to 5. i 7. razredi i srednje škole, a može biti i češće", zaključuje Katavić.

bv