Bježi! Via!

Izbornik

Sutra se održava prezentacija strukovnih škola i zanimanja

PETAK, 21. VELJAČE 2020. U 18 SATI, CIRCOLO PULA
Kao posljednja u nizu promocija strukovnih zanimanja koje su se ovih dana održavale u svim većim gradovima u Istri, u petak (danas), 21. veljače u 18 sati, održati će se promocija i za pulske učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola i to u Circolu.

Na prezentaciju su putem svojih osnovnih škola pozvani učenici osmih i sedmih razreda i njihovi roditelji. Time je obuhvaćeno dvadesetak osnovnih škola od Pule do Svetvinčenta i Barbana. Ukoliko ste u mogućnosti, molimo i da sutra najavite događaj kao podsjetnik svim zainteresiranim da dođu u Circolo.

Na samoj prezentaciji strukovnih škola, predstaviti će se šest škola sa svojim obrazovnim programima u strukovnim zanimanjima:

- INDUSTRIJSKO OBRTNIČKA ŠKOLA PULA – autolimar, automehaničar, CNC operater, elektroinstalater, elektromehaničar, elektroničar-mehaničar, instalater-monter, keramičar oblagač, soboslikar ličilac;

- TALIJANSKA SREDNJA ŠKOLA D.ALIGHIERI PULA – automehaničar, CNC operater, tehničar za računalstvo;

- STRUKOVNA ŠKOLA PULA – frizer, kozmetičar, mesar, pekar, stolar, tehničar nutricionist

- ŠKOLA ZA TURIZAM, UGOSTITELJSTVO I TRGOVINU PULA - hotelijersko turistički tehničar, komercijalist, konobar, kuhar, prodavač, slastičar, turističko hotelijerski komercijalist

- TEHNIČKA ŠKOLA PULA – arhitektonski tehničar, elektrotehničar, strojarski računalni tehničar, tehničar geodezije i geoinformatike, tehničar za mehatroniku;

- TALIJANSKA SREDNJA ŠKOLA ROVINJ – hotelijersko turistički tehničar, fizioterapeut, medicinski kozmetičar.

Svoj doprinos na približavanju strukovnih zanimanja učenicima dati će i obrtnici koji će u Circolu kratko predstaviti svoje obrte i posao koji obavljaju.

Putem osnovnih škola a i na samoj prezentaciji učenici će biti pozvani da se uključe i u drugi dio promocije obrtničkih zanimanja pod nazivom „Doživi radno mjesto“. Ukoliko je učenik zainteresiran za neko zanimanje i želi si pobliže predočiti kako izgleda obavljati ga u stvarnom okruženju, Udruženje obrtnika Pula organizirati će mu posjet obrtniku tog zanimanja koji će mu pokazati radno mjesto, opremu i alate, opisati radni proces i odgovoriti na sva pitanja u vezi s željenom strukom.

Organizatori i pokretači ove aktivnosti promocije strukovnih zanimanja su Obrtnička komora Istarske županije i Udruženje obrtnika Pula u suradnji sa srednjim strukovnim školama i osnovnim školama puljštine, te uz podršku Grada Pule putem nadležnog Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Svi su u svom dijelu nadležnosti uložili maksimalni napor da aktivnost bude uspješno odrađena i ostvari svoj cilj. Zajednička nam je želja i namjera promovirati zanimanja za kojima na tržištu postoji velika potražnja, kako u pogledu zapošljavanja radnika, tako i u samom obrtništvu i poduzetništvu. Za majstore gotovo svih struka ima dovoljno posla, pa je cilj upoznati učenike i njihove roditelje koje su mogućnosti za upis učenika u takve škole u Puli, o mogućnostima zapošljavanja, napredovanja do samozapošljavanja kroz otvaranje obrta.

Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na učenike osmih razreda pred kojima je odluka o izboru srednje škole i budućeg zanimanja. Kako u toj ranoj dobi učenici malo znaju o tome što uključuje određeno zanimanje, pokušati ćemo im to uživo pokazati. Važnu ulogu u odabiru zanimanja svakako imaju i roditelji učenika, pa smo aktivnosti usmjerili i na njih. I roditeljima i djeci želimo pokazati da su obrtnička zanimanja jednako dobra, vrijedna i perspektivna kao i druge škole koje roditelji i djeca radije odabiru, te koje su prednosti strukovnih škola.

Profesionalna orijentacija važna je aktivnost u osnovnim školama koja se provodi već od prvog razreda, a pojačano u osmom razredu. Stoga su se škole rado odazvale na suradnju s Udruženjem obrtnika Pula i Obrtničkom komorom Istarske županije.

Srednje škole također provode i ostale svoje promotivne aktivnosti - dane otvorenih vrata škola, na kojima učenici mogu doći u školu, a osim razgleda prostora, radionica, kabineta i drugih sadržaja u školi, mogu dobiti i vrijedne informacije o zanimanjima koje upisuje škola, mogućnostima stipendiranja, naukovanja i ostvarivanja naknade za odrađeno naukovanje te mogućnosti zapošljavanja.

U Udruženju obrtnika Pula i Obrtničkoj komori Istarske županije jedan od većih problema koji ističu obrtnici u obavljanju djelatnosti je upravo nedostatak kvalificiranih radnika i nedovoljan interes djece za upis u takva zanimanja. Zbog toga su se i obrtnici rado uključili u aktivnosti promocije strukovnih zanimanja.