Bježi! Via!

Izbornik

TIA 2018 Igrom do znanja, znanjem do proizvoda

RADIONICE TRAJU OD 26.02.2018. – 02.03.2018. OŠ JOŽE ŠURANA VIŠNJAN

Tjedan izvannastavnih aktivnosti je projekt koji pokreće djelatnike škole, učenike i roditelje na istraživanje praktičnog znanja kroz radionice na kojima nastaju razni proizvodi. Svake godine, zadnji tjedan u veljači, OŠ Jože Šurana Višnjan postaje mjesto gdje znanje putuje u svim smjerovima: od učitelja ka djeci, od roditelja prama djelatnicima škole, od djeteta do djeteta i natrag... Osmišljavaju se i provode besplatne radionice za sve sudionike u životu škole.

Iskustvo, znanje i vještine se nastoje primijeniti na praktičnom proizvodu. Radionice su način darivanja znanja učitelja škole, suradnika i roditelja u svrhu širenja koncepta učenja kroz neobavezne aktivnosti koje su djeci poticajne i zabavne. Naglasak je na konceptu učenja kroz neposredno iskustvo s materijalima, kroz stvaranje rukama... Modeliranje, pisanje, slikanje, eksperimentiranje s materijalima razvijaju divergentno mišljenje kod djece i pomažu u formiranju samopouzdanja u životu. Uključena su i predmetna područja koja proizlaze iz prirodnih znanosti: informatika, robotika, kemija. Radionice su besplatne za sve sudionike i održavaju se u matičnoj školi Višnjan i u područnim školama Vižinada i Kaštelir.

Ove godine TIA 2018 nudi 12 radionica:

Mirjana Sirotić: “TRI, DVA, JEDAN - MiJESI” učenici u pratnji mama, baka, djedova, teta uče kako mijesiti razne oblike tjestenine

Marina Pacenti: „SHOPPING BAG“ – radionica izrade pamučne torbe s tiskanim uzorkom

Enis Ramadan: „ROBOTIZIRAJ SE I TI“ učimo robotiku

Ivana Boroš Ponjavić: „Izrada 3D lica“ likovna radionica za učenike razredne nastav

Barbara Gavranić i Maja Šimonović Cvitko: „ODLEPRŠAJMO U SVIJET BALETA” predavanje i radionica inspirirana životom i radom balerine Carlotte Grisi

Dušanka Tomić Luk: “BALZAM ZA USNE” Izrada

balzama od prirodnih sastojaka

Morena Ritoša: “VEZENJE” upoznavanje s tradicijom i kulturom našeg kraja kroz vezenje

Alenka Jovanović – Oštir i Ana Pahović: „JESTE LI ZA PLES“ učimo osnovni korak baluna uz prezentaciju koreografije (Frozen, Cha cha slide)

Dajana Ban Torcello: „CVIJET - MOBIL“ izrada dekoracije od recikliranih materijala

Karmen Legović i Danijela Zović: „DECOUPAGE“ učimo salvetnu tehniku

Organizirana je prodaja učeničkih radova na temu GLAGOLJICA nastalih u sklopu projekta „Od glagoljice do tipkovnice“ Jadranke Lukić

U sklopu TIA 2018 organiziran je foto natječaj na temu fotografije nastale u vrijeme tjedna izvannastavnih aktivnosti s motivom radionica koje se održavaju u školi. Motivi mogu biti sudionici, radovi, roditelji, učenici ili jednostavno osobno viđenje TIA 2018.

Ovogodišnja tema TIA 2018 je igra, a moto glasi: „Igrom do znanja – znanjem do proizvoda“. Tema inspirirana knjigom Johana Huizinge: „Homo ludens, čovjek koji se igra“. Autor pretpostavlja da je igra sastavni dio naše kulture, ali joj prethodi. Čovjek koji se igra istražuje, uči, mašta i stvara… Poput djeteta. Neka igre započnu!