Bježi! Via!

Izbornik

Trendovi konzumacije cigareta i alkohola kod djece - VIDEO

9% UČENIKA 7. I 8. RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE PUŠI CIGARETE

Mjesec borbe protiv ovisnosti je počeo. Traje od 15. studenog do 15. prosinca i u tom periodu valja što više razgovarati o problemu, ali i o potencijalnim rješenjima pitanja ovisnosti, posebno kod mladih.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u suradnji s prof. dr. sc. Petrom Bezinovićem proveo je istraživanje pod nazivom „Analiza rizičnih ponašanja i konzumacija opojnih sredstava kod učenika osnovnih i srednjih škola u Istarskoj Županiji“ te ga je prezentirao pred mnogobrojnim zainteresiranima ponajviše iz sektora školstva u Circolu 16. studenog 2018. godine.  U istraživanju je sudjelovalo ukupno 33 istarske škole, a iz svake nasumičnih 20% učenika. Radi se o učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednjih škola.  Helena Mitrović, voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja pri Zavodu istaknula je da je ovo treći put da se provelo ovo istraživanje, a to omogućava da „pratimo trendove ponašanja naših mladih, ai isto tako da možemo koristiti ove rezultate za osmišljavanje i unaprjeđenje školskih programa“.

Istraživanje se bazira na odgovorima koje su učenici elektroničkim putem unosili rješavajući upitnik naziva „Kako si?“. Ovaj je sveobuhvatni upitnik prof. Bezinović, profesor psihologije sa svojim studenima razvio 1997. godine, a osim na problem ovisnosti, fokusira se i na mentalno zdravlje djece i mladih koje prof. Bezinović s posebnim zanimanjem proučava i ističe njegovu važnost. „Osnovna je ideja upitnika da pitamo djecu kako oni vide sebe i svoj život“, pojašnjava prof. Bezinović te dodaje da je njihova predodžba sebe i svog života vrlo važan podatak kojeg ne smijemo zanemarivati. Putem ovog upitnika saznajemo o rizičnim ponašanjima djece, koje uključuje konzumaciju cigareta, alkohola, marihuane, opojnih sredstava, ali i smartphonea i interneta kako bi se saznalo koriste li učenici nove tehnologije umjereno ili dolazi do ovisnosti.

Cigarete

Iz ovog istraživanja saznajemo da 5% učenica te 9% učenika 7.i 8. razreda pusi i to od nekoliko puta mjesečno do svakodnevno. U srednjim školama ta se brojka povećava, pa tako 26,4% djevojaka 19,8% mladica redovito pusi. Razmjerno s većom dobi povećava se i postotak konzumacija svih sredstava koje izazivaju ovisnost. Iako se radi o visokom postotku, postoji značajan pad u odnosu na 2013. godinu kad je provedeno zadnje ovakvo istraživanje. Tada je u srednjim školama pušilo 34,7% učenica i 33% učenika.

Alkohol

Smanjenje je vidljivo i u konzumaciji piva. Danas pivo povremeno ili redovito konzumira 7% djevojčica i 16% dječaka u završnim razredima osnovne škole. Što se tiče srednjih škola, redovito (nekoliko puta tjedno i više) pivo pije 5,4% učenica i 16% učenika, što znači da je i ovdje vidljivo bitno smanjenje u odnosu na 2013. godinu kada su brojke bile 7,5 % kod djevojaka i 24,3% kod mladića.

Žestoka pica uvijek su bila, a i dalje su problem. No postoji značajno smanjenje kod redovitog konzumiranja. Nakon dvosatne prezentacije rezultata ovog važnog istraživanja uslijedila je rasprava o tome kako da profesori pristupaju problemu ovisnosti i emocionalnim problemima svojih učenika. Kako je kazao prof. Bezinović, ključna funkcija društvenog sustava, a ponajviše škola jest zaštita mentalnog zdravlja djece - ne samo fizičkog, nego i njihovog emocionalnog zdravlja. Treba mijenjati sustav ocjenjivanja, a možda ga čak i ukinuti u ovakvom obliku kakvog poznajemo i razviti neki novi, po uzoru na skandinavske zemlje, koji će kod djece razvijati kritičko razmišljanje, samopouzdanje i hrabrost –ključne karakteristike zadovoljnog i zdravog čovjeka prema profesoru Bezinoviću.

Rezultati ovog istraživanja vrlo su zanimljivi i važni za naše društvo, pa ćete u sljedećem nastavku ove teme moći pročitati više o utjecaju pametnih telefona i interneta na mentalno zdravlje djece i mladih, uz video s prezentacije rezultata. U ovom videu objavljenom u sklopu kampanje Bježi! Via! pogledajte koliko djeca u dobi od 12 do 16 godina konzumiraju cigarete i duhan te različite vrste alkoholnih pića.

(Preuzeto: REx/Renata Šimić)

Video vezan uz članak