Bježi! Via!

Izbornik

Festival smijeha “Istrom smijeh 2021” kreće od sredine lipnja

PREDSTAVE: OCAT I SIN / LIJEVO,DESNO GLUMAC / JA,TRUDNICA / RINGIŠPIL / SUSJEDI
Pored svih poteškoća s epidemiološkim mjerama fastival "Istrom smijeh" nastavlja dalje svoje djelovanje. Za ovu godinu su nam spremili za sada 5 predstava tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, a trebalo bi biti još neko iznenađenje. Za sada se zna da će "Istrom smijeh 2021", 16. lipnja na pulskom Kaštelu u 21 sat otvoriti urnebesna komedija "Ocat i sin" koja je nedavno oduševila i pazinsku publiku. Samo dan kasnije na redu je maestralno i brutalno smješna predstava "Lijevo, desno, glumac" u kojoj igra Zijah Sokolović. 20. i 21. lipnja na Kaštelu gostuje Kerekesh teatar s dvije predstave koje nisu igrale u Istri, a to su najnovija iz produkcije "Ja, trudnica" (20.6.) i Ringišpil (21.6.). U kolovozu nam slijedi još jedna premijera iz Kerekesh teatra, prava poslastica "Susjedi" koja je nastala iz popularne serije "Zauvijek susjedi". Ulaznice će biti u prodaji od sutra, četvrtka, 20. svibnja 2021. u sustavu Entrio, Activi travel u Puli, Ghetaldus Rovinj, Ghetaldus Poreč, tur. agencija Damir Umag, tur. agencija Contineo Pazin.

 

OCAT I SIN

 

Uloge, tekst i režija:

Zlatan Zuhrić Zuhra, Tin Sedlar

"U ovoj predstavi/komediji vidi se generacijski jaz oca i sina. I dok otac predstavlja stariju generaciju i teži sigurnijim metodama, sin je tipičan primjer modernog dečka koji voli sve što vole mladi. Otac je isplanirao cijeli dan, no sin ima druge planove jer se sprema na spoj. Ponosni otac koristi sve svoje moći kako bi sina pripremio na najbolji mogući način."

LIJEVO, DESNO GLUMAC

Igra: Zijah Sokolović

U teatarskoj strukturi rada, prvo, postoji pisac teksta. Onda režiser, koji će režirati tekst u formu teatarske predstave. Režiser, na osnovu čitanja i analize teksta, odredi “prvu dramsku radnju”, koja određuje ideju njegove buduće predstave. Čitajući zajedno tekst, na probama, režiser i glumci “objektivno” traže u tekstu elemente te ideje kao potvrdu “prve dramske radnje”. “Prva dramska radnja” u stvarnosti, može biti “život”. Ili “brak”. Ili “posao”. Ili “djeca”. “Prva dramska radnja” može biti i “godišnji odmor” ili “jutarnje kupanje” ili “gledanje nogometa” ili “kafenisanje” ili “trač”. Da li naš “život” kao “prvu dramsku radnju” razumijemo objektivno ili subjektivno u “datim okolnostima”? Da li u svakodnevnom životu “prvih dramskih radnji” i mi možemo biti i postati umjetnici? Zašto nam se događa tekst “nemam vremena” ili “ako budem imao vremena” ili “ako nađem vremena”? 

JA, TRUDNICA

Tekst: Đina Jakir

Režija: Jan Kerekeš

Igraju:

Ana Begić Tahiri

Jan Kerekeš

“I, kad će djeca?” , “Jeste trudni? Radite uopće na tome?”, “Gdje je zapelo?”. Tu su samo neka od pitanja koja se ne bi trebala pitat, a naša Ivona Ljubić sluša ih svakodnevno. U ovoj komediji s trudovima ispričat ćemo vam neobičnu ljubavnoj priču koja počinje pišanjem na tester, zahuktava se pogrešnim riječima podrške apsolutno svih drugih likova, no uz velike napore ipak ima sretan završetak. Upravo zbog onoga što dolazi na kraju sve drugo postaje manje važno. To može potvrditi svaka majka. No onaj koji tvrdi da je trudnoća blaženo stanje, sigurno nije bio žena.

RINGIŠPIL

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

Igraju:

Ljubomir Kerekeš (otac Stanko)

Jan Kerekeš (sin Tonko)

Zašto dudu nije dobro predugo cuclati? Kako razgovarati s tetama u vrtiću pored popišanog kreveta? Kako pristupiti djevojci? Što napraviti kad popušiš prvi šamar? Kako od djeteta napraviti čovjeka? Sve odgovore dobiti ćete u dnevnom boravku skromnog stančića, gdje samohrani otac započinje trnovit put odgoja svog sinčića. Ovako velika odgovornost iziskuje s očeve strane veliku sposobnost kao i obavezu, ali osim velike ljubavi prema sinu, otac Stanko nažalost ne raspolaže impozantnim životnim iskustvom kao ni inteligentnom nadogradnjom. Sin Tonko je, s  druge strane, isto tako nažalost, zarobljenik genetike koja s razvojem sve više pokazuje svoju postojanost. Svaki period života ima svoje lice i naličje, tako da u određenim trenucima života polako uočavamo sličnost, pa čak i autentičnost ponavljanja istog. Ovo je priča o hrabrosti, odlučnosti i svijesti o životu u kojem se sve ponavlja, tj. vrti kao ringišpil.

SUSJEDI

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

Igraju:

Ljubomir Kerekeš

Darko Janeš

Tamara Šoletić

Antonija Stanišić Šperanda

Najpoznatiji susjedi došli su na kazališne daske i za vas su pripremili nešto gotovo izvedivo kao nemoguća misija, a to je – realizirati dvije ženidbe u isto vrijeme. Na putu punom prečaca i zavrzlama, još će nekoliko puta provjeriti i odanost tj. vjeru u pravu ljubav kod svojih “boljih polovica”. Poznato je da prava ljubav ne treba provjeru, a još je poznatije da su žene inteligentnija bića od muškaraca. Pogotovo od našeg dvojca. Ferdo, Jura, Lili i Bela nasmijat će vas do suza, podsjetiti vas na najbolja vremena i ostaviti trag u vašim srcima – zauvijek.

BV